Gasunie neemt Duits gastransportnetwerk over

DEN HAAG - Gasunie heeft de gastransporttak van het Noord-Duitse BEB Erdgas und Erdöl overgenomen van de gezamenlijke eigenaren Shell en ExxonMobil. Hiermee krijgt Gasunie als eigenaar en beheerder een belangrijk gasknooppunt in Europa in handen.

De verkoop wordt volgend jaar afgerond. "Dit was een kans die we niet konden laten liggen", aldus Gasunie-topman Marcel Kramer vrijdag. "We breiden hiermee ons netwerk uit tot achter Berlijn." De overnamesom is niet bekendgemaakt.

Brongebieden

Het netwerk, met een totale lengte van ruim 3500 kilometer (ruim een kwart van de omvang van het Gasunie-netwerk), heeft aansluitingen met diverse belangrijke brongebieden voor aardgas, zoals het aanlandingspunt van Noors gas in Duitsland.

De transporttak van BEB heeft ongeveer 150 medewerkers in dienst en transporteert jaarlijks ongeveer dertig miljard kubieke meter aardgas.

Exploratie

Shell en ExxonMobil zitten in Duitsland elk voor 50 procent in de gezamenlijke onderneming BEB Erdgas und Erdöl. De opslagactiviteiten en de exploratie en productie van BEB vallen niet onder de transactie.

De overname van het gastransportnetwerk van BEB moet nog formeel worden goedgekeurd door de Duitse mededingingsautoriteiten.

Tip de redactie