Euro boekt nieuw record ten opzichte van dollar

AMSTERDAM - De dollar is vrijdag verder gedaald ten opzichte van de euro. De Europese munt bereikte kort voor de opening van de Europese beurzen een stand van 1,4920 dollar, een nieuw record.

De dollar staat al maanden onder druk, en de laatste weken neemt die druk alleen maar toe. Het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, de Fed, voerde dit najaar al twee renteverlagingen door. Dat maakte de dollar minder aantrekkelijk.

Analisten verwachten dat de Fed nog dit jaar de rente opnieuw verlaagt in een poging de economie te stimuleren. Onder invloed van de kredietcrisis, waarvan de bron ligt op de Amerikaanse hypotheekmarkt, zwakt de groei van economie in de Verenigde Staten af. Onderliggend probleem van de zwakke dollar is het al jaren oplopende handelstekort van de Verenigde Staten.

Europese export

Van verscheidene kanten is de afgelopen tijd zorg uitgesproken over de zwakke dollar. Onder meer de Europese export zou kunnen lijden onder de relatief hoge stand van de euro, omdat Europese producten voor landen buiten de eurozone duurder worden.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie