Hagemeyer akkoord met bod Rexel

NAARDEN - Handelshuis Hagemeyer gaat akkoord met de overname door de Franse branchegenoot Rexel, dat ongeveer 3,1 miljard euro in contanten betaalt voor de onderneming uit Naarden. Dat heeft Hagemeyer vrijdag bekendgemaakt.

Het bod wordt aanbevolen door de raden van bestuur en de commissarissen van Hagemeyer, Rexel en het eveneens Franse Sonepar, waaraan Rexel een deel van het Nederlandse bedrijf zal doorverkopen.

Hagemeyer en Rexel voerden sinds 12 november exclusieve gesprekken nadat de Fransen hun bod hadden verhoogd van 4,60 euro per aandeel naar 4,85 euro per aandeel. Het verhoogde bod ligt 55 procent boven de gemiddelde koers van Hagemeyer in de maand voor 9 oktober, de dag waarop Rexel een voorlopig bod uitbracht.

December

Hagemeyer en Rexel verwachten in december een biedingsbericht uit te geven, waarna aandeelhouders hun aandelen kunnen aanbieden. De transactie wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2008 afgerond.

Rexel is van plan na de overname van Hagemeyer een deel van de activiteiten van het Nederlandse bedrijf door te verkopen aan Sonepar. Het gaat om onderdelen in de Verenigde Staten, Azië en enkele activiteiten in Europa. De omzet van deze onderdelen komt neer op ongeveer 2,7 miljard euro.

Rexel zelf heeft vooral belangstelling voor de Europese activiteiten van de divisie Professional Products & Services van Hagemeyer, die samen goed zijn voor een omzet van ongeveer 3,6 miljard euro.

Hagemeyer, de op twee na grootste distributeur van elektronische materialen, wordt daarmee opgesplitst door nummer 1 (Rexel) en de nummer 2 (Sonepar).

Te laag

Sonepar deed zelf in eerder stadium een bod op Hagemeyer, maar trok dit bod weer in nadat het Naardense bedrijf het als te laag van de hand had gewezen. Sonepar heeft zijn belang van 10,5 procent in Hagemeyer alvast aangeboden aan Rexel.

Hagemeyer handelt in stekkers, stopcontacten en snoertjes, maar ook in gereedschap en bouwmaterialen. Vorig jaar had het bedrijf een jaaromzet van ruim 6 miljard euro. Het fundament onder het handelshuis werd ruim een eeuw geleden gelegd in Nederland-Indië.

IT-systeem

De introductie van een nieuw IT-systeem kostte het bedrijf in 2003 bijna de kop, met een nettoverlies van meer dan 300 miljoen euro. Vorig jaar keerde het bedrijf na een grootscheepse reorganisatie weer terug in de zwarte cijfers. Bij Hagemeyer werken ongeveer 17.500 mensen. Het bedrijf is actief in meer dan 25 landen.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie