Rusland en Italië exploiteren nieuwe pijpleiding

MOSKOU - De Russische staatsgasmaatschappij Gazprom en de Italiaanse branchegenoot ENI gaan gezamenlijk een nieuwe gaspijpleiding in Zuid-Europa exploiteren.

De twee concerns bereikten daar donderdag overeenstemming over in het bijzijn van de Russische president Vladimir Poetin en de Italiaanse premier Romano Prodi.

Via de 900 kilometer lange South Stream-pijpleiding moet jaarlijks zo'n 30 miljard kubieke meter Russisch gas naar Italië worden gepompt. De bouw van de pijpleiding begint naar verwachting in 2008 of 2009.

Partners

Eni's topman Paolo Scaroni zei donderdag dat het project, dat zeker 10 miljard euro gaat kosten, ook openstaat voor andere partners.

De pijpleiding loopt onder de Zwarte Zee naar Bulgarije en splitst zich dan in een noordelijke en zuidelijke tak die uiteindelijk allebei in Italië uitkomen. De leiding zal volgens Scaroni gas leveren aan "miljoenen mensen in de EU".

Concurrent

De South Stream-pijpleiding wordt gezien als concurrent van de Nabucco-gaspijpleiding die de Europese Unie juist minder afhankelijk zou moeten maken van Russisch gas. Via Nabucco zal gas uit Iran, Turkmenistan en Azerbeidjzan Europa bereiken.

De gaspijpleiding zou in 2012 geopend moeten worden. De Nederlandse oud-minister van Buitenlandse Zaken Jozias van Aartsen, die namens de EU coördinator is van het project, zei donderdag dat de gesprekken over de bouw van de pijpleiding voorspoedig verlopen.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie