'Banken voorzichtiger met verstrekken hypotheken'

AMSTERDAM - Banken zijn vanwege onder meer de hypotheekproblemen in de Verenigde Staten (VS) terughoudender in het verstrekken van kredieten. Verder is de Nederlandse woningmarkt door de kredietcrisis nauwelijks geraakt.

Dat stelt Rabobank in haar donderdag gepubliceerd kwartaalbericht over de huizenmarkt in Nederland.

Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker in Nederland, verwacht dat de betaalbaarheid van Nederlandse woningen dit en volgend jaar afneemt. De bank verwacht dat de huizenprijzen dit jaar met 4 procent stijgen en volgend jaar met 3 procent.

Prijsstijging

De verwachte stijging van de lonen door de krapte op de arbeidsmarkt compenseert deze prijsstijging onvoldoende, aldus Rabobank.

Regionaal kunnen aanzienlijke verschillen in de huizenprijzen optreden. Opvallend is de sterk toenemende prijsstijging in het noorden van de Randstad. De oorzaak hiervan zijn de sterke economische ontwikkelingen, verklaart Rabobank.

Afspraken

In Nederland worden volgens de bank nog altijd weinig nieuwe woningen gebouwd. De bank vindt dat "onbegrijpelijk". Volgens Rabobank heeft het ministerie van VROM in 2005 met twintig regio's afspraken gemaakt om in vijf jaar 360.000 woningen te realiseren, maar is hiervan op dit moment slechts 37,5 procent gebouwd.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie