UTRECHT - Vakbonden Abvakabo FNV en CNV-bond CFO voorspellen hardere en meer gerichte acties in de kinderopvang. Volgens Abvakabo-bestuurder J. Dieten is het nu "echt oorlog" in de sector, omdat werkgevers een CAO-akkoord hebben afgesloten met alleen de kleinere bond De Unie.

Bestuurder A. Bal van de CFO noemde het de droefenis ten top dat werkgeversorganisatie VOG tweespalt in het werknemersfront heeft weten te zaaien. "Het is waanzinnig dat werkgevers nu denken dat het CAO-conflict is opgelost. Ik zou zeggen maak u borst maar nat."

Dieten: "Wij kunnen dit niet over onze kant laten gaan, want de Unie heeft maar zo'n honderd leden. Wij vertegenwoordigen met de CFO circa 11.000 mensen in de sector." Begin volgende week gaan beide bonden hun leden raadplegen. "Daar gaan wij ons bezinnen over wat voor actiemiddelen we nu gaan gebruiken", stelde Bal.

"We willen in ieder geval nu gerichter, van instelling tot instelling, gaan werken", lichtte Dieten toe. Zo gaan de bonden via een brief alle individuele werkgevers vragen aan welke kant zij staan. Kortom, of zij achter het CAO-akkoord staan of dat zij net als de Abvakabo en CFO vinden dat hun werknemers een betere CAO verdienen. Kiest een werkgever voor het eerste dan gaat zijn eigen instelling plat, zo dreigen de bonden.

"Als de werkgevers tegenover hun eigen personeel moeten uitleggen waar zij staan in dit conflict, ben ik benieuwd wat zij zullen zeggen. Zij zullen namelijk over het algemeen Abvakabo- en CFO-leden tegenover zich vinden", aldus Dieten.