BRUSSEL - Magneten in speelgoed worden sterker en daarom gevaarlijker voor kinderen. Daarom wil de Europese Commissie waarschuwingen op de verpakking van speelgoed verplicht stellen.

Dat maakte eurocommissaris Meglena Kuneva (consumentenbescherming) donderdag bekend.

Nadat de afgelopen maanden honderden soorten speelgoed zijn teruggeroepen naar de winkel, omdat ze gevaarlijke stoffen bevatten, is het consumentenvertrouwen volgens Kuneva sterk gedaald.

Met strengere maatregelen, vooral voor Chinees speelgoed, wil Kuneva het consumentenvertrouwen terugwinnen.

Ingewanden

Vooral ingeslikte magneten vormen een groot gevaar. Aangetrokken door magneten buiten het lichaam, kunnen ze ingewanden scheuren of blokkeren.

China

Commissaris Kuneva wil ook dat speelgoed beter traceerbaar wordt. Vooral van producten uit China is niet altijd bekend wie ze heeft gemaakt en wat voor stoffen de producten bevatten.

Europa heeft een speciaal systeem om gevaarlijke producten snel te traceren en van de markt te halen. Ook China heeft nu aangekondigd met zo'n systeem te komen dat aansluit op het Europese voorbeeld om de herkomst van de goederen te controleren. China, Europa's grootste handelspartner, wil dat systeem eind van dit jaar operatief hebben.

Vergunning

In China zelf zijn de afgelopen maanden 3000 speelgoedfabrikanten gecontroleerd. Dat heeft er alleen al in de Guadong Provincie, waar het meeste speelgoed wordt gemaakt, toe geleid dat 750 producenten hun exportvergunning verloren.

Bijna zevenhonderd andere bedrijven moesten aanpassingen doen in hun productiesysteem om het speelgoed veiliger te maken.