AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa hebben vrijdag de ochtendhandel hoger afgesloten. Het hogere slot van Wall Street donderdagavond, al was dat aan de bescheiden kant, zorgde voor een optimistische stemming.

Beursstemming (video): Ogen gericht op cijfers GE.
Verder wordt uitgekeken naar het voorlopige consumentenvertrouwen in de VS. Futures VS staan lager.

Beursjournaal (video): Ahold wil uitstel voor jaarrrekening.
Verder: Cijfers Océ in lijn met verwachting. KLM krijgt minder voor dochter Buzz.

De AEX-index van de beurs in Amsterdam noteerde tegen het middaguur 276,32 punten, een plus van 1,6 procent. Grootste stijger was KPN, dat 4,3 procent hoger stond. Het aandeel zat in de lift omdat kredietbeoordeler Moody's gunstig oordeelt over de voortgang die het telecomconcern maakt met de sanering van zijn schulden.

De AEX had de stijging evenwel vooral te danken aan de financiële waarden. Aegon en ING stonden in de kopgroep met koersstijgingen van respectievelijk 3,5 procent en 2,7 procent.

Fortis stond 2,5 procent hoger, terwijl ABN Amro 1,6 procent bijschreef. Belangstelling in de markt was er ook voor fondsen als Getronics, Wolters Kluwer, Heineken en Philips, die stijgingen van boven de 2 procent lieten zien.

De koersstijging van uitgever Wolters Kluwer was opvallend omdat de branchegenoten VNU en Reed Elsevier tot de verliezers behoorden. Bij de eerste bleef het beperkt tot een koersdaling van 0,3 procent, Reed Elsevier noteerde 1,7 procent lager.

Van der Moolen

Grootste daler was effectenhuis Van der Moolen, met een min van ,8 procent. Akzo Nobel koerste ruim 2 procent lager, nadat het aandeel van de internationale zakenbank CSFB een verlaagde waardering had gekregen.

Midkap

In de MidKap-index - 0,4 procent hoger op 261,46 punten - stond Océ geruime tijd bovenaan. Nadat de fabrikant van printers en kopieermachines zijn cijfers over het eerste kwartaal had toegelicht, verdampte de aanvankelijke koerswinst echter van ruim 3 procent naar neutraal. KLM noteerde 0,7 procent hoger, ondanks het bericht dat de luchtvaartmaatschappij 3,8 miljoen euro minder krijgt voor zijn aan Ryanair verkochte dochter Buzz.

Hogere koersen waren er ook te zien op de andere Europese beurzen. In Parijs was de beursindex 1 procent hoger. Voor Londen stond er een stijging van 0,7 procent op de borden, Frankfurt stond op een winst van 2,1 procent.

Dat de koersstijgingen niet hoger uitvielen, kwam doordat de Europese beleggers zich wat inhielden. Ze waren in afwachting van later op de dag te publiceren macrocijfers uit de Verenigde Staten.

Op de Parijse beurs viel Danone op. Donderdag had de voedsel- en drankenfabrikant omzetcijfers bekendgemaakt, waaruit analisten enkele positieve gegevens wisten te halen. Het aandeel ging omhoog met ongeveer 3 procent.

Euro

De valutamarkten moesten het stellen met een lagere koers van de euro. Vrijdag aan het einde van de morgen stond de Europese munteenheid op 1,0765 dollar tegen 1,0820 dollar bij het eind van de handel van donderdag. Tegenover het pond sterling ging de koers van 0,6885 naar 0,6840.