Consumentenbond wil geen kortere termijn roodstand

AMSTERDAM - De Consumentenbond is tegen het plan om de periode die consumenten rood mogen staan op hun betaalrekening in te korten. De bond laat woensdag weten het ministerie van Sociale Zaken een brief te hebben gestuurd.

De overheid wil de termijn inkorten van drie maanden naar één maand. Daarmee moet de opbouw van problematische schulden worden voorkomen.

Kredietwaardigheid

Wie een maand rood staat zou eerst zijn kredietwaardigheid moeten aantonen voordat weer geld mag worden opgenomen. "Natuurlijk is de bond vóór het voorkomen van problematische schulden", schrijft de Consumentenbond. "Maar maatregelen hiertegen mogen niet zodanig streng zijn dat consumenten, die geen problematische schulden hebben, worden belemmerd in hun normale (economisch) handelen."

Bewijzen

Volgens de bond is de kans groot dat mensen die de termijn 'even overschrijden' meteen met 'allerlei bewijzen' moeten komen. "Ook worden dan de kosten voor banken hoger, wat ongetwijfeld doorgerekend wordt aan de consument. De termijn van drie maanden is voor de meeste consumenten goed genoeg om weer een positief saldo te bereiken zonder al te veel poespas."

Tip de redactie