AMSTERDAM - Een Belgische klant van de Belgische KBC-bank waar Cor Boonstra zijn aandelen Endemol kocht, heeft verklaard dat binnen de bank bekend was dat er een Spaanse fusiepartner op komst was voor Endemol. Volgens de man, die zelf van de bank de tip kreeg om mee te doen met Boonstra's aankoop, hoorde hij dat voordat het Spaanse Telefónica daadwerkelijk Endemol overnam.

Dat bleek vrijdag op de tweede dag van de rechtszaak tegen de oud-Philipstopman. Die staat terecht wegens handel met voorkennis. Boonstra kocht begin maart 2000 aandelen Endemol. Binnen twee weken maakte Telefónica bekend dat het de Nederlandse onderneming wilde overnemen, waarop de koers van Endemol tientallen procenten steeg.

Cruciaal

De verklaring van de klant kan cruciaal zijn in de poging van officier van Justitie J. Tonino aan te tonen dat Boonstra daadwerkelijk meer wist over Endemol. Boonstra zelf zegt dat hij de aandelen op zakelijk instinct heeft gekocht.

Hij verwachtte dat het entertainmentconcern van Joop van den Ende en John de Mol binnen een paar maanden zou worden overgenomen door een internetbedrijf. Begin 2000 was hetzelfde gebeurd met het Amerikaanse mediaconcern Time Warner, dat door internetdienstverlener AOL was gekocht.

'Gouden tip'

Boonstra kocht de aandelen Endemol via de KBC-bank in zijn Belgische woonplaats 's-Gravenwezel. Alle acht medewerkers van dit filiaal kochten na de transactie van Boonstra aandelen Endemol. Bovendien sluisde een bankmedewerker de 'gouden tip' door naar enkele grote klanten van de bank, onder wie een uitbater van een skicentrum.

Die heeft verklaard dat hij voordat hij zijn geld in Endemol stak, van de bank hoorde dat het ging om bedrijf dat overgenomen zou worden door "iets in Spanje, iets met internet, telefoons en satellieten".

Dat was ruim voor de bekendmaking van de overname. Bovendien waren er de speculaties die in maart op de beurs gingen over KPN of World Online als mogelijke partners van Endemol. De klant deed zijn verklaring tijdens een eerste verhoor door de FIOD/ECD en Belgische autoriteiten.

Later heeft hij gezegd dat hij zich niet goed meer kan herinneren wanneer hij van de Spaanse connectie hoorde en dat hem woorden in de mond zijn gelegd. De ondervragende, Nederlandse ambtenaar heeft dat in een verhoor echter tegengesproken. Volgens hem kwam de klant zelf met 'Spanje' op de proppen.

Een voormalig KBC-directeur heeft verklaard dat een grote klant als Boonstra volgens het beleid van de bank nooit bij zo'n klein kantoor terecht had mogen komen. Het vermogensbeheer van vermogende klanten zou een zaak zijn voor het hoofdkantoor.