NEW YORK - De effectenbeurs van New York wist woensdag geen richting te bepalen. De belangrijkste indices hadden de hele dag grote moeite om het droog te houden. Het laatste half uur voor sluiting liet een grillig koersverloop zien, waarbij de belangrijkste graadmeters dan weer minnetjes dan weer plusjes vertoonden.

Uiteindelijk sloot de Dow-Jonesindex, de graadmeter van dertig hoofdfondsen, fractioneel hoger: een stijging met 6,44 punten ofwel ,07 procent op 9894,81 punten. De Nasdaq-index, die wordt gedomineerd door technologiefondsen, sloot 9,47 punten hoger ofwel ,47 procent op 2011,40 punten.

Beleggers lieten zich woensdag vooral leiden door bedrijfsnieuws. Het effect van de renteverlaging in de Verenigde Staten, waarvan dinsdag alleen de Nasdaq-index profiteerde, leek al weer te zijn uitgewerkt.

Voor een positieve impuls zorgde Procter & Gamble. Deze fabrikant van consumentengoederen gaf een optimistische prognose af. Het concern was met een koersstijging van 4,24 procent de grootste stijger in de Dow.

In de onderste regionen verkeerde American Express. De financiële dienstverlener verwacht een lagere winst in het vierde kwartaal en gaat 6500 banen schrappen. Het fonds sloot 2,45 procent lager.

Maar de grootste verliezer was wederom farmacieconcern Merck, dat dinsdag met een winstwaarschuwing kwam. Het fonds leverde 4 procent in, na dinsdag al ruim 9 procent in koers te zijn gedaald.

De euro steeg van 0,8945 dollar (de slotkoers in Amsterdam) naar ,8981 dollar. Een dollar deed in New York f 2,4527 na een slot van f 2,4630 in Amsterdam.