Ook wijn volgend jaar duurder

DEN HAAG - Na bier en sigaretten wordt volgend jaar ook wijn een stuk duurder. Coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie willen de accijns op wijn met zestien procent verhogen.

Dat bleek woensdag in de Tweede Kamer tijdens de bespreking van de belastingmaatregelen voor 2008. De opbrengst van 39 miljoen euro is nodig om meer medici geen btw te laten betalen.

Het kabinet wilde vanaf volgend jaar alleen medici vrijstellen van btw-heffing die behandelingen doen met een 'therapeutisch doel'. Onder meer sportkeuringen en sommige alternatieve geneeswijzen vallen daardoor buiten de boot.

De coalitiepartijen vinden echter dat sommige behandelingen van groot belang kunnen zijn voor patiënten en daarom niet onder het btw-regime zouden moeten vallen.

Shag

Ook de prijs van shag gaat volgend jaar nog verder omhoog dan gepland. Dinsdag stelde staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) al een extra accijnsverhoging van 10 cent voor bovenop de al ingeboekte verhoging van 26 cent.

Woensdag deden de coalitiepartijen daar nog eens 10 cent per pakje bij. Daarmee komt de prijs voor een pakje shag in totaal 54 cent hoger te liggen, naar verwachting op ongeveer 5,80 euro. Dat is ongeveer 0,05 cent lager dan in Duitsland en 0,85 cent hoger dan in België.

Het extra geld is onder meer nodig om in de nieuwe belasting op verpakkingen de biokunstofverpakkingen minder zwaar te belasten.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie