'TGV op grote schaal gesaboteerd' (video)

PARIJS - Het Franse netwerk van hogesnelheidstreinen (TGV) is woensdag op grote schaal gesaboteerd. Dat is kennelijk een gevolg van het zich toespitsende conflict over arbeidsvoorwaarden bij de Franse spoorwegen.

De sabotage veroorzaakt grote vertragingen, aldus de tweede man van de Nationale Spoorwegmaatschappij SNCF, Guillaume Pépy. Hij zei dat tegelijkertijd op verschillende plaatsen sabotage is gepleegd. Er was onder meer een grote brand op de lijn naar het zuidwesten (LGV-Atlantique).

Misdaden

Pépy zei niet wie er volgens hem achter de sabotage zit, maar de leiding van de SNCF heeft eerder tijdens de stakingen laten weten dat "radicalen binnen de vakbeweging" schade zouden willen aanrichten om te voorkomen dat de spoorwegen normaal functioneren. Vakbondsleiders hebben onmiddellijk "deze misdaden die de veiligheid in gevaar brengen" fel veroordeeld.

Het aantal stakers neemt bij de spoorwegen en bij het Parijse vervoersnetwerk RATP (Autonome Regie van het Parijse Transport) af. Dat lijkt in strijd met de ingrijpende gevolgen van de werkonderbrekingen, maar dinsdag staakte nog maar 27 procent van het spoorwegpersoneel en 18 procent van het RATP-personeel.

Gesprekken

De leiding van de SNCF hoopt dat door het begin van gesprekken over het pensioenstelsel de treinen langzamerhand weer frequenter gaan rijden.

De stakingen zijn vooral een initiatief van bonden die personeel van de staatsspoorwegen en het openbaar vervoer vertegenwoordigen. Het treinverkeer en het stadsvervoer is in de afgelopen zeven dagen zwaar getroffen en op veel plaatsen verlamd.

Spoorwegnet

De leiding van de TGV's kon dinsdag nog de helft van de snelle treinen laten rijden. Wegens de sabotage reden de TGV's die woensdag vertrokken op het normale spoorwegnet.

De melding van 'gecoördineerde sabotage' werpt een schaduw over het overleg tussen bonden, bedrijfsleiding en overheid over het pensioenstelsel bij de SNCF. De voorgestelde wijzigingen in de pensioenregelingen zijn de inzet van de huidige krachtmeting tussen regering en bonden.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie