Nederlanders profiteren van hypotheekcrisis Amerika

RIJSWIJK - Nederlanders spinnen garen bij de hypotheekcrisis in de Verenigde Staten. Volgens makelaar Peter Groenendijk uit Florida koopt een groeiend aantal Nederlanders een tweede huis in Amerika en vooral in de staat Florida.

"In vergelijking met de eerste helft van dit jaar gaat het om een verdubbeling", verklaart de Nederlander Groenendijk die al sinds 1992 zaken doet als makelaar in de zonnige staat. Hij is marktleider als het gaat om de verkoop van huizen in Florida aan Nederlanders. De makelaar is op dit moment in Nederland voor de tweede huisbeurs Immo International in Amsterdam RAI die van 23 tot en met 25 november wordt gehouden.

"Bij kopers van een tweede huis is er altijd al een gezonde interesse geweest in Florida omdat onroerend goed daar goedkoper is dan waar ook in Europa. Als je in Nederland een huis voor vijf ton zou kopen, kost het daar drie ton", aldus Groenendijk. Volgens hem zijn daar nu twee omstandigheden bijgekomen die het aantrekkelijk maken om aan de oversteek te beginnen: de hypotheekcrisis en de lage koers van de dollar.

Kopersmarkt

"Veel Amerikanen kunnen hun hypotheek niet meer betalen. Daardoor worden heel wat huizen voor een goede prijs aangeboden. Die prijs was dus al laag voor Nederlanders, maar is nu dus nog lager. Het is wat je noemt een echte kopersmarkt. En als klap op de vuurpijl is ook de koers van de dollar nog eens heel laag."

De mensen die een huis kopen in Florida zijn meestal tussen de 50 en 60 jaar oud. "Zij komen dan voor een paar weken tot een paar maanden per jaar naar Flordia om te overwinteren."

Belangstelling

Groenendijk is vier keer per jaar in Nederland om zijn portefeuille te tonen op beurzen als de Immo International. Begin van het jaar was de belangstelling voor huizen in Amerika aanzienlijk minder dan de laatste maanden.

"Dat merk ik aan de bezoekers bij mijn stand. Het zijn niet alleen particulieren, maar ook professionele investeerders die een hele straat willen kopen of mensen die projectontwikkelaars uit de problemen willen helpen door geld te beleggen", weet Groenendijk.

Tijdelijk aard

De makelaar vermoedt dat de crisis in de Verenigde Staten van tijdelijk aard is en dat een investering in onroerend goed op Amerikaanse bodem geen verkeerde is. "Het zal ongeveer achttien maanden duren om door die situatie heen te komen. Dan zullen er weer normale marktprijzen betaald gaan worden. Dan is het nu natuurlijk mooi om die lage huizenprijs te pakken."

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie