CDA wil ambitieniveau krijgsmacht op peil houden

DEN HAAG - Het CDA wil het huidige ambitieniveau van de Nederlandse krijgsmacht intact houden. Als over twee jaar blijkt dat dit niet kan, willen de christen-democraten kijken of er extra middelen nodig zijn.

Dan zal een politieke keuze moeten worden gemaakt.

CDA-Kamerlid Raymond Knops wilde dinsdag bij de behandeling van de begroting van Defensie voor 2008 niet vooruitlopen op die keuze. Hij maakt zich zorgen dat het defensiebudget komend jaar al onder druk komt te staan, onder meer omdat de hogere prijzen niet volledig worden gecompenseerd.

Prijsverhoging

Prijsverhogingen kosten Defensie 70 miljoen euro en het departement krijgt daarvoor 28 miljoen euro terug.

Vanaf 2009 zou het departement interen met in totaal 92 miljoen euro per jaar, heeft Knops berekend. Dat komt door een hogere BTW, onvoldoende compensatie van hogere prijzen en snijden in de overhead.

"In het coalitieakkoord wordt 500 miljoen incidenteel bijgeplust en via de achterdeur stroomt het geld binnen vier jaar tijd volledig naar de minister van Financiën." De CDA'er wil daarover opheldering van minister Eimert van Middelkoop (Defensie).

Het kabinet is zelf bezig met een plan om het budget te laten aansluiten op de ambities van Defensie. Deze verkenning is pas in het najaar van 2009 klaar.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie