Stations voor honderden miljoenen op de schop

UTRECHT - De treinstations in Nederland krijgen de komende jaren een nieuw uiterlijk. Spoorbeheerder ProRail en de Nederlandse Spoorwegen geven honderden miljoenen euro's uit aan de renovatieplannen.

ProRail maakte dat dinsdag bekend. De stations moeten een betere uitstraling krijgen met meer comfort en sfeer. Het ontwerpersduo Blom&Moors heeft vijf ontwerpen gemaakt voor kleine, middelgrote, grote, hele grote en voor monumentale stations.

De stations in Haarlem, Culemborg, Leiden en Duiven gaan als eerste op de schop. In het najaar van 2008 zijn de resultaten van de opknapoperatie daar al zichtbaar.

Vloeren

Op de rails na blijft vrijwel niets bij het oude in de stations. De vloeren, de wanden, de verlichting, het meubilair, perronkappen, kiosken, beplanting en kunst; alles krijgt een andere aanblik.

Het budget voor de renovatie was grotendeels al gereserveerd. ProRail betaalt ongeveer driekwart van de kosten, NS draait op voor de rest.

Wirwar

Het is volgens ProRail hoog tijd voor grootschalige investeringen. "Uit klantonderzoek blijkt dat de toenemende wirwar van beelden, boodschappen en reizigersvoorzieningen niet aansluiten bij de hedendaagse kwaliteitseisen", aldus ProRail.

"De reizigers ervaren de stations als koud, kil en grauw. Er is een gebrek aan comfort en weinig sfeer."

Eigen

De operatie mag niet leiden tot saaie eenheidsworst. "Alle stations krijgen een eigen gezicht".

De ontwerpers hebben volgens ProRail bij de inrichting van de stations rekening gehouden met duurzame en natuurlijke elementen. "Dat betekent meer groen en er wordt bij de materiaalkeuze gekeken of deze duurzaam zijn geproduceerd."

Tip de redactie