Vermaning Eurlings voor ProRail

DEN HAAG - Verkeersminister Camiel Eurlings heeft spoorbeheerder ProRail dinsdag gemaand om hem en de verkeersinspectie beter te informeren over het veiligheidsniveau van de wissels op het Nederlandse spoor.

"Het kan en moet beter", zei Eurlings dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer. VVD'er Paul de Krom voelde hem daar aan de tand over berichten dat 1800 van de 6000 wissels niet aan ProRails veiligheidsnormen voldoen. De CDA-bewindsman sprak van een onacceptabel hoog aantal, maar zei tegelijk dat er geen acuut gevaar is. ProRail maakt er al werk van.

Wissels

ProRail hanteert vier categorieën van risicowissels. De betrokken wissels zijn volgens Eurlings niet zo onveilig dat er niet overheen gereden kan worden.

De minister hoorde zelf pas dit weekeinde van de problemen. De Inspectie van Verkeer en Waterstaat werd door ProRail ingelicht, nadat tijdens steekproeven onlangs een tweede ondeugdelijke wissel bij Eindhoven aan het licht kwam. De inspectie trof zo'n eerste 'verbrokkelde wissel' aan bij Dordrecht na een ontsporing vorig jaar. ProRail kreeg toen nog een waarschuwing. Na 'Eindhoven' is een dwangsom opgelegd.

Volgens Eurlings moet automatisch de informatie over het onderhoudsniveau van alle wissels aan de inspectie en hem gemeld worden.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie