NMa beboet zeven boomkwekerijen

AMSTERDAM - Zeven Nederlandse boomkwekerijen zijn door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) voor een totaalbedrag van ruim 1 miljoen euro beboet wegens het maken van kartelafspraken.

Het gaat om de periode vanaf januari 1998 tot en met eind februari 2004. Dat heeft de NMa dinsdag bekendgemaakt.

Volgens de kartelwaakhond was er sprake van een landelijk dekkende overlegstructuur met als doel zoveel mogelijk de opdrachten voor producten als bomen en heesters onderling te verdelen en het inschrijfgedrag af te stemmen. Een van de ondernemingen is extra beboet, omdat het bedrijf het voortouw nam in het kartel.

Prijsadviezen

Ook heeft de toezichthouder naar aanleiding van het onderzoek naar de boomkwekerijen de Nederlandse Bond van Boomkwekers (NBvB) op de vingers getikt, omdat de brancheorganisatie prijsadviezen heeft gegeven aan haar leden.

Volgens de NMa zijn prijsafspraken, ook in de vorm van prijsadviezen door een brancheorganisatie, verboden.

Schadelijk

De NBvB gaf seizoensgebonden prijzenboekjes uit waarin indicatieve kostprijzen voor kwekers stonden. Die prijzen konden ze gebruiken als basis voor het te voeren prijsbeleid. Volgens de NMa zijn gezamenlijk aanbevolen prijzen of prijsverhogingen schadelijk voor de marktwerking, omdat concurrenten dan de prijzen van elkaar kunnen voorspellen en op elkaar af kunnen stemmen.

Tip de redactie