AMSTERDAM - Het conflict tussen de vakbonden en KLM concentreert zich de komende weken op het al dan niet gedwongen ontslag van medewerkers en de invulling van het sociaal plan.

De KLM heeft donderdag nog eens bevestigd dat de afslanking met tot 3000 personeelsleden onmogelijk zonder gedwongen ontslag kan. De vakbonden, FNV Bondgenoten en Bedrijvenbond CNV, zijn daar mordicus tegen.

Volgens FNV-bestuurder J. van den Brink volgt deze maand nogmaals overleg over de reorganisatie. Beide partijen staan bijvoorbeeld ook tegenover elkaar over de duur van het bemiddelingstraject naar eventuele nieuwe banen, een onderdeel van het sociaal plan.

De bonden hebben van de luchtvaartmaatschappij inmiddels wel meer details gekregen over de bezuinigingen. De ingrepen zijn bedrijfsbreed. Er verdwijnen zowel banen onder de laagstbetaalden als onder het personeel in de hogere loonschalen. In totaal wil het bedrijf 10 procent besparen. KLM telt 34.000 medewerkers.

Als alternatieven hebben de bonden onder meer aangeboden de arbeidsvoorwaarden aan te passen zodat er minder mensen uit hoeven.