Meer mogelijkheden om AOW-gat te dichten

AMSTERDAM - Mensen met een AOW-gat krijgen meer mogelijkheden om extra oudedagsvoorziening in te kopen. Na een verblijf in het buitenland hebben mensen nu nog maar vijf jaar de tijd om zich bij te verzekeren.

Deze inkooptermijn wil staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) oprekken naar tien jaar. Dat heeft de bewindsman maandag aangekondigd tijdens een bijeenkomst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) over de gevolgen van migratie op de AOW.

Daar heeft hij ook voorgesteld dat mensen die zich in Nederland vestigen, de premie voor een AOW-bijverzekering gespreid kunnen betalen in plaats van ineens.

Tekort

In Nederland bouwen mensen tussen hun 15e en 65e jaar AOW op. Allochtonen die op latere leeftijd naar ons land zijn gekomen en Nederlanders in het buitenland, hebben vaak een tekort op hun staatspensioen. Elk jaar dat mensen niet in Nederland wonen, betekent een tekort van 2 procent.

Mensen kunnen hun AOW-gat achteraf dichten en betalen dan premie over het inkomen dat ze in het buitenland verdienden. Maar daar maken volgens Aboutaleb weinigen gebruik van.

Het zijn voor het merendeel jongeren die nauwelijks of geen inkomen hadden, en daardoor ook de minimale premie betalen om hun AOW op peil te brengen.

Onvolledig

Momenteel ontvangt een op de zes AOW'ers een onvolledige AOW, ofwel 425.000 mensen. Dat stijgt tot 2020 naar een op de vier, wat neerkomt op ruim 925.000 mensen.

Nu weet niet meer dan 16 procent van de immigranten dat er een inkoopregeling is en dat moet beter, vindt de staatssecretaris. Hij vraagt de SVB om nieuwkomers beter voor te lichten.

Armoedegrens

Vorig jaar ontvingen ruim 27.000 mensen aanvullende bijstand op hun onvolledige AOW, omdat ze anders onder de armoedegrens terechtkwamen.

In 2020 gaat het naar verwachting om een groep van 60.000. De SVB werkt al steeds nauwer samen met gemeenten om ervoor te zorgen dat deze mensen ook direct aanvullende bijstand krijgen als ze daar recht op hebben.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie