Steeds meer nieuwe én steeds meer lege kantoren

VOORBURG - De langdurige leegstand van kantoorgebouwen in Nederland blijft groeien. Op dit moment is bijna 3 miljoen vierkante meter kantoorruimte al twee jaar of langer niet gebruikt. Tegelijk stijgt de vraag naar nieuwe, moderne kantoorgebouwen.

Dat blijkt uit het onderzoek NIEUW Commercieel Vastgoed 2007, dat de Vereniging Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (NEPROM) en onderzoeksinstituut PropertyNL morgen presenteren.

Alleen in de vier grote steden staat al 800.000 vierkante meter kantoorruimte structureel leeg. De onderzoekers becijferen dat bij een gebouw dat al twee jaar niet is verhuurd de kans 75 procent is dat het gebouw nog een jaar leeg blijft staan.

Behoefte

Tegelijkertijd signaleert de NEPROM een grote behoefte aan nieuwe, kwalitatief hoogwaardige kantoorgebouwen. "Die worden vaak in opdracht van bedrijven gebouwd, en daarin is dan ook nauwelijks leegstand. De vraag overstijgt zelfs het aanbod", aldus Arjan Hofman van de NEPROM.

De panden zijn vaak eigendom van kleinere partijen of buitenlandse investeerders. "Het is voor hen blijkbaar nog aantrekkelijk genoeg de gebouwen niet af te stoten. Er zit heel veel geld in de markt", licht de NEPROM-woordvoerder toe.

Studentenhuisvesting

Het gebeurt relatief weinig dat een pand een nieuwe bestemming vindt, bijvoorbeeld als studentenhuisvesting. "Dat klinkt mooi, maar is in de praktijk lastig", zegt Hofman.

"Het is fiscaal niet altijd aantrekkelijk en de ligging van de gebouwen is vaak een probleem. Men wil niet langs een snelweg wonen."

Winkelen

Uit hetzelfde onderzoek blijkt verder dat de consument steeds vaker buiten het stadshart winkelt. "De gedachte dat consumenten hun boodschap dichtbij huis doen, is achterhaald. Ze gaan steeds vaker naar de periferie, die goed bereikbaar is en gratis parkeerplaatsen heeft", zegt Hofman.

Ook is het voor ondernemers steeds lastiger in binnensteden aan grote winkelruimten te komen. Toch heeft de vastgoedmarkt de zogenaamde periferale locaties nog niet ontdekt. "We zien het consumentengedrag veranderen, maar er is nog weinig reactie van de markt."

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie