ZOETERMEER - Files op de A2 (Amsterdam-Maastricht) kosten het Nederlandse bedrijfsleven het meeste geld. Daarom moet de overheid zo snel mogelijk knelpunten op deze weg oplossen. Dat stellen verladersorganisatie EVO, Transport- en Logistiek Nederland (TLN) en Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) donderdag.

Deze organisaties hebben onderzoek gedaan naar files die de economie de meeste schade berokkenen. Daarbij hebben ze gekeken naar onder meer de lengte van de files en het aantal vrachtwagens dat er last van heeft.

Toptwintig

Aan de hand van de uitkomsten hebben EVO, TLN en KNV een toptwintig opgesteld van files die het bedrijfsleven het meeste geld kosten. De overheid moet deze knelpunten met voorrang oplossen, stellen de vervoerders. Daarvoor is 1,1 miljard euro extra per jaar nodig. Files kosten het bedrijfsleven jaarlijks ongeveer 14 miljard euro, aldus de organisaties.

De A2 tussen Holendrecht en Oudenrijn staat met stip op één. De vervoersorganisaties adviseren de overheid om de verbreding van deze weg in 2008 af te ronden. De ring rond Eindhoven staat op de tweede plaats. De A2 tussen Oudenrijn en Deil, neemt de derde plaats in beslag.

Berucht onder automobilisten zijn ook de afstanden tussen Delft en Kleinpolderplein op de A13 en het stuk tussen Gouda en Nieuwerbrug op de A12. Deze snelweg komt evenals de A2 vaak op de lijst voor. Naast de vijfde ook op achttiende, negentiende en twintigste plaats.