AMSTERDAM - De beelden van Amerikaanse tanks in de straten van Bagdad maken geen indruk meer op Europese beleggers. Zij richten zich weer op de economie en die stemt hen niet optimistisch. De beurzen in Europa stonden donderdag aan het eind van de ochtend dan ook eensgezind in de min.

Beursstemming (video): Angst voor economische indicatoren

Beursjournaal (video): Getronics snijdt in Italië, checkt plan

De belangrijkste graadmeter in Amsterdam, de AEX-index, noteerde ,31 punten. Dit betekent een verlies van 2,80 punten ofwel 1 procent ten opzichte van de slotstand van woensdag. Slechts vijf fondsen lieten zwarte cijfers zien, waaronder Van der Moolen. Dit aandeel won woensdag behoorlijk, maar was donderdagochtend niet bij handelaren in trek. Toch noteerde het uiteindelijk een magere plus van 0,9 procent.

Ook Wolters Kluwer, IHC Caland, Numico en Akzo Nobel zaten in de lift. Het chemieconcern brengt in de Verenigde Staten de pijnstiller Avinza op de markt.

Grote dalers

Vooral TPG, ASML, Hagemeyer en Aegon trokken de AEX-index omlaag met verliezen tussen 2,8 en 4,1 procent. De overige financiële waarden (ABN Amro, ING en Fortis) behoorden ook tot de grotere dalers.

Opvallende winnaar

Bij de middelgrote fondsen (MidKap, plus 0,2 procent) was detailhandelsconcern Vendex KBB een opvallende winnaar. Het bedrijf maakte dinsdag de jaarcijfers bekend, waarna het aandeel flink moest inleveren. Donderdag herstelde Vendex zich weer enigszins, ondanks een lagere waardering van kredietbeoordeler Standard & Poor's.

Ook Océ deed het goed. De onderneming maakt vrijdag de cijfers over het eerste kwartaal bekend. KLM presteerde minder goed wegens de algehele malaise in de luchtvaartindustrie.

Van de Europese beurzen slaagde die van Frankfurt erin om even op winst te komen, maar die verdween weer. Na een ochtend handel bedroeg het verlies 0,3 procent. De beurs van Parijs was 1,6 procent lager en die van Londen zat op een verlies van 0,6 procent.

Axa

Het Franse verzekeringsconcern Axa gaf 4,3 procent prijs. De onderneming had laten weten dat haar verlies, berekend aan de hand van Amerikaanse boekhoudmethoden, bijna twee keer hoger uitvalt dan eerder gemeld.

Nokia raakte 3,6 procent kwijt. De Finse gsm-producent schrapt banen in zijn netwerkdivisie. Een andere teleurstelling viel de aandeelhouders van Roche ten deel. Dit Zwitserse farmaconcern meldde een groei van zijn kwartaalomzet met 15 procent, maar er was meer verwacht. De koers van het aandeel zakte bijna 4 procent.

Euro

De euro was duidelijk hoger. Donderdag aan het eind van de morgen noteerde de Europese munteenheid 1,0775 dollar tegen 1,0685 dollar bij het eind van de handel van woensdag. Tegenover het pond sterling liep de euro wat op, van 0,6875 tot 0,6890.