LONDEN - De Concorde stopt al in oktober met vliegen. Donderdag lieten de luchtvaartmaatschappijen Air France en British Airways weten het supersonische vliegtuig niet langer meer te zullen gebruiken.

Daarmee komt er veel sneller een einde voor het vliegtuig dan werd aangenomen. Eerder deze week liet Air France weten de Concorde tot uiterlijk 2007 in de lucht te willen houden. Daarvoor had British Airways aangegeven er ook van af te willen. Een datum noemde de Britse maatschappij toen niet.

Slecht resultaat

Air France verklaarde donderdag het besluit te hebben genomen gezien de verslechtering van de resultaten op de transatlantische routes. Volgens een woordvoerder blijven de Concordes vanaf eind mei al aan de grond. Daarna kan er nog mee worden gevlogen, maar eind oktober is het einde definitief.

De luchtvaart zit al langer in de problemen en met het begin van de oorlog in Irak verslechterde de situatie verder. In vakbondskringen is vernomen dat de Franse Concordes de laatste tijd voor maar 20 procent bezet waren. Er kunnen 92 passagiers mee.

Commerciële redenen

British Airways zegt nu om commerciële redenen te stoppen. Het aantal passagiers vermindert sterk, terwijl de onderhoudskosten hard oplopen. Bestuursvoorzitter Rod Eddington verklaarde "er trots op te zijn met zo'n prachtig en uniek vliegtuig te hebben gevlogen". Hij sprak van een einde van een fantastische periode in de wereldluchtvaart.

Incidenten

Dat einde begon zich af te tekenen in juli 2000, toen er bij Parijs een Concorde neerstortte. Alle passagiers kwamen daardoor om het leven. Na die ramp mochten de Concordes voorlopig niet meer vliegen. In november 2001 konden ze de lucht weer in. Sindsdien heeft zich een reeks incidenten voorgedaan, waarbij de veiligheid van de passagiers in het geding kwam.

De Concorde maakte in 1969 zijn eerste vlucht. Air France heeft er vijf, British Airways zeven. Of er weer een toestel voor de burgerluchtvaart komt dat sneller vliegt dan het geluid, is de vraag. Boeing heeft plannen voor de ontwikkeling van een 'Sonic Cruiser' laten varen om zich te richten op zuinige vliegtuigen.