AMSTERDAM - Tot teleurstelling van zowel de rechters als het Openbaar Ministerie (OM) bleef oud-Philipstopman Cor Boonstra donderdag de grote afwezige op de eerste dag van zijn voorkenniszaak. Een verzoek van officier J. Tonino om Boonstra te dwingen, werd na lang beraad door de rechtbank in Amsterdam afgewezen.

"We betreuren dat hij er niet is", zo stelde rechtbankpresident M. Mastboom. Omdat Boonstra heeft meegewerkt aan het vooronderzoek en een uitgebreide verklaring heeft afgegeven, vond de rechter het echter niet nodig de komst van de verdachte te eisen. Wel hield hij nadrukkelijk de mogelijkheid open dat Boonstra op een later tijdstip nog wordt opgeroepen.

Boonstra staat terecht voor handel met voorkennis in aandelen Endemol. Hij kocht in maart 2000 voor circa 500.000 euro aandelen vlak voor bekend werd dat het entertainmentbedrijf werd overgenomen door het Spaanse Telefónica. Hij ontkent dat hij daarbij meer wist dan de rest van de markt.

Verder ligt Boonstra onder vuur, omdat hij als commissaris van Ahold aandelen en obligaties van het supermarktconcern heeft verkocht in een periode waarin dit was verboden. Bovendien verzuimde hij de transactie aan te melden bij Ahold en de toenmalige beurswaakhond STE.

Geprobeerd te schikken

Tevens moet hij zich verantwoorden voor het niet melden van transacties in aandelen en obligaties van Ahold in de tijd dat hij commissaris was bij dat supermartkconcern. De laatste fout heeft Boonstra erkend. Hij heeft geprobeerd deze zaak te schikken, zo bleek donderdag, maar dat is niet gelukt.

Volgens advocaat J. Italianer is zijn cliënt "diep geraakt" door de publiciteit rond deze zaak en wil hij daarom niet naar Amsterdam komen. Ook donderdag kwam de pers massaal op de zaak Boonstra af.

Zeer verbaasd

De officier had graag gezien dat de rechter Boonstra direct kon ondervragen. "Ik ben zeer verbaasd en ook teleurgesteld dat Boonstra er niet is. Dit is een spraakmakende zaak en een rechtszaak zonder de verdachte is in dit geval gemankeerd", aldus de officier. Het OM vond het opmerkelijk dat Boonstra zich wel heeft verdedigd in de media, maar nu weigert persoonlijk zijn verhaal te doen voor de rechter.

Niet komen opdagen

Het wegblijven van Boonstra was niet de enige tegenvaller voor fraudeofficier Tonino. Een van zijn twee getuigen, een medewerker van de Belgische bank KBC, stond op de agenda voor donderdag, maar kwam niet opdagen. Hij wil best alsnog komen, maar alleen als hij achter gesloten deuren voor de rechtbank mag getuigen. Daar ging de rechtbank mee akkoord.

'Integere' man

Boonstra's Nederlandse beleggingsadviseur, J. de Heer van ABN Amro, verscheen wel en schetste een persoonlijk beeld van de belegger Boonstra. Hij noemde zijn klant, met wie hij een vertrouwelijke relatie zegt te hebben, een 'integere' man met sterk marktgevoel. "Hij is een uiterst analytisch mens die snel denkt en zelf de kansen op de markt ziet."

In 2000, het jaar dat de oud-topman zijn aandelen Endemol kocht, kwamen bij ABN Amro 137 transacties achter zijn naam, aldus zijn beleggingsadviseur. Daarvan waren er 49 die tussen de 100.000 en .000 euro bedroegen. De rest was kleiner dan een ton. Volgens De Heer, die ook voor andere bestuursvoorzitters van beursgenoteerde ondernemingen de aandelenzaken doet, zijn dat geen uitzonderlijke bedragen voor een vermogende oud-topman.

De rechtszaak gaat vrijdag verder. Ook voor volgende week donderdag is een zitting gepland, mede voor het verhoor van de Belgische getuige en de bekendmaking van de strafeis door officier Tonino.