LONDEN - Eurostar, de hogesnelheidslijn tussen Londen, Parijs en Brussel, gaat de mogelijkheden onderzoeken om de treindienst uit te breiden naar Amsterdam. Dat zegt topman Richard Brown van Eurostar in de Britse zakenkrant Financial Times.

De eventuele uitbreiding kan alleen plaatsvinden als de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Brussel, de zogenoemde HSL-Zuid, gereed is.

Thuishaven

Ook Keulen staat op het verlanglijstje van Brown, die zijn opmerkingen maakte bij de officiële ingebruikname van het Londense station St Pancras als thuishaven van de Eurostar.

Eerder dit najaar werd een nieuw HSL-traject tussen de Kanaaltunnel en Londen in gebruik genomen, waardoor de reistijd naar Parijs en Brussel met twintig tot dertig minuten afnam.

HSL-Zuid

Brown liet weten volgend jaar een team op te zetten dat de uitbreiding van de routes van Eurostar moet gaan onderzoeken. Hij sprak niet van de problemen die de bouw en ingebruikname van de HSL-Zuid in Nederland ondervindt.

De hogesnelheidslijn zou aanvankelijk al in december tussen Amsterdam en Rotterdam gaan rijden, maar dat wordt op zijn vroegst oktober 2008. Het is onzeker of deze datum kan worden gehaald.