AMSTERDAM - Nu de gesprekken al gaan over Irak na de oorlog, laten ook beleggers zich niet meer direct leiden door de ontwikkelingen in dat land. Ze krijgen weer meer oog voor de daadwerkelijke situatie waarin de economie zich bevindt. En die ziet er in bepalende landen als de Verenigde Staten, Japan of Duitsland niet al te rooskleurig uit.

Beursstemming (video): Wat doet het Damrak vandaag?
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Het laatste nieuws voor beleggers.

Dat vormt volgens analisten de achtergrond voor de weer dalende koersen op de Europese effectenbeurzen. In Amsterdam kwamen daar nog eens afwaarderingen bovenop voor zwaargewichten als Aegon en ING. Dat leidde ertoe dat de AEX-index aan het einde van woensdagochtend een verlies noteerde van 3,61 punten (1,3 procent) op 275,88.

De CAC-index in Parijs was 1,5 procent lager en de DAX-index in Frankfurt stond 2,1 procent in de min. De beurs in Londen wist de schade voor de FTSE-index beperkt te houden tot 1 procent.

Gerenommeerde kredietbeoordelaars als Moody's en S&P verwachten bij zowel ING als Aegon moeilijke tijden gezien de flink in waarde gedaalde effectenportefeuilles van beide financiële instellingen. Aegon leverde 2 procent in, ING 2,8 procent. ABN Amro leed mee met een stap terug van 1,7 procent en Fortis zakte 1,3 procent.

Ook KPN werd afgewaardeerd en merkte dat in een teruggang van ,4 procent. Deutsche Bank concludeerde uit een analyse van de chemische sector in Europa dat ook DSM en Akzo Nobel te hoog zijn gewaardeerd. DSM had daar last van en moest 3,7 procent terug. Het aandeel Akzo trok zich van het oordeel niets aan en behoorde met een plus van 1,3 procent tot de weinige klimmers.

Ook het chipgerelateerde ASML zag zijn koers dalen, met 3,7 procent. Dat had te maken met winstwaarschuwingen van twee chipsfabrikanten in de VS. Branchegenoot ASMI noteerde in de MidKap een 2,5 procent lagere koers. Onder de "middenmoot"-fondsen liet Vendex KBB, een dag na de presentatie van tegenvallende resultaten, opnieuw een daling zien, deze keer van 1,2 procent.

De opvallendste fondsen elders in Europa waren chemieconcern ICI en cateraar Sodexho Alliance. ICI maakte het vertrek van zijn gekritiseerde topman bekend en was de grootste winnaar in de FTSE-index. In de CAC-index bezette Sodexho de onderste plaats als gevolg van de publicatie van tegenvallende omzetcijfers en een verlaging van de groeidoelstelling.

Euro

Op de valutamarkten ging de koers van de euro flink omhoog. Tegen het middaguur werd 1,0755 dollar genoteerd in vergelijking met een slot van 1,0685 op dinsdag. De koers van de euro tegenover het pond sterling steeg van 0,6885 naar 0,6920 pond.