DEN HAAG - Hoe hard de euro na 1 januari zal worden, moet nog blijken. Maar een zachte kant heeft de munt in elk geval al, of liever gezegd president A. Wellink van De Nederlandsche Bank. Hij geeft zijn eigen setje euromunten uit de Zalmkit zo maar weg.

Het was een lief klein briefje van een kind waarbij Wellink vermoedelijk een traantje moest wegpinken. Het verhaal wil dat het jongetje de president hoogstpersoonlijk een brief schreef. Daarin vertelt het mannetje nog geen zes jaar te zijn en dat hij dus geen eurokit krijgt. Voor het cadeau geldt namelijk een leeftijdsgrens van zes jaar.

De Nederlandsche Bank kreeg verscheidene brieven van kinderen, maar bij deze streek Wellink de hand over het hart. De jongen wilde zo graag het cadeautje van Zalm bemachtigen, dat Wellink besloot zijn eigen kitje aan het ventje te schenken.

'Niet eerlijk'

Harder is de euro voor een tweeling die zich ook beklaagde bij De Nederlandsche Bank. De oudste van de twee is op 31 december 1995 om 23.45 uur geboren en de jongste om 00.10 uur. De jongste krijgt daardoor geen bon voor een eurokit. Het huis leek te klein voor de jongen. Maar 'euromeester' Wellink maakt het goed. Het verzoek om de jongste ook een kit te geven, honoreert Wellink niet omdat het een precedent schept. Wel overhandigt hij vrijdag de oudste persoonlijk de eurokit. De jongste krijgt dan een 'aardigheidje' om zijn tranenvloed te stelpen.

/DOSSIERDe Euro