NIEUWEGEIN - De huizenprijs daalt. De eerste drie maanden van dit jaar kostte een gemiddelde woning een half procent minder dan in het laatste kwartaal van 2002. Het is voor het eerst sinds eind jaren tachtig dat huizen in prijs dalen. Dat heeft makelaarsvereniging NVM woensdag bekendgemaakt.

Volgens voorzitter O. Smit is de daling een signaal. "Als consumenten somber gestemd blijven, kan de trend doorzetten", zo stelde hij. Voor heel 2003 blijft hij uitgaan van een stabilisering van de prijzen. Volgens Smit maakte in het eerste kwartaal de oorlog in Irak huizenkopers terughoudend. Bovendien zijn de verwachtingen over de economische ontwikkelingen in Nederland in die periode nog verder getemperd.

De huizenmarkt is dit jaar flink ingezakt. De prijsdaling bleef relatief beperkt doordat de lage hypotheekrente woningen voor veel mensen betaalbaar hield. Desondanks daalde het aantal verkochte woningen met 13 procent in vergelijking met eind vorig jaar.

De totale omzet van de NVM-makelaars, naar eigen zeggen goed voor ruim de helft van de huizenmarkt, daalde met 14 procent. Bovendien stonden woningen gemiddeld 71 dagen te koop, bijna een kwart langer dan voorheen.