MAASTRICHT - Actievoerende leden van FNV-Bondgenoten hebben dinsdagmorgen de kantongerechten in Maastricht en Eindhoven symbolisch gesloten. Ze deden dat door bouwhekken te plaatsen voor de ingang van beide gerechten.

De bond protesteert daarmee tegen de ontslagplannen van minister Donner en de steun die de minister kreeg van het CDA.

De actievoerders hingen in Maastricht een spandoek op met de tekst: "Kantongerecht gesloten, door Donner overbodig gemaakt".

Overbodig

De kantonrechters behandelden in 2006 ongeveer 54.000 ontslagaanvragen. "Als zo'n aanvraag bij de kantonrechter overbodig wordt, kunnen we die gerechten net zo goed sluiten", zei bestuurder Henk van Rees van FNV Bondgenoten dinsdag in Maastricht.

Pamfletten

Van Rees en drie andere actievoerders trokken in Maastricht een rechterstoga aan om de 'confrères' te kunnen toespreken. De ongeveer twintig actievoerders in Maastricht delen pamfletten uit. Daarin staat dat de FNV ook voor de belangen van de kantonrechters opkomt. "Uw functie wordt uitgehold", aldus het pamflet.

Manifestatie

De rechters worden opgeroepen op 22 november naar een grote manifestatie van de vakbond te komen in Maastricht en Eindhoven. "We zijn lotgenoten", zei Van Rees dinsdag in Maastricht tegen de rechters.

"De kantonrechtersformule wordt afgeschaft", voegde hij hieraan toe. "Die formule houdt in dat een ontslagen werknemer per dienstjaar een maand salaris krijgt nabetaald. Die regel komt in het nieuwe ontslagrecht te vervallen. Daarmee vervalt de bescherming van de werknemer door de kantonrechter."

De actie begon in beide steden rond 07.30 uur en werd rond 09.00 uur beëindigd. Volgens Van Rees verliep de actie in alle rust.

FNV 'sluit' kantongerechten