MÜNCHEN - De oprichters en ex-bestuurders van het Duitse mediabedrijf EM.TV, Thomas en Florian Haffa, zijn veroordeeld tot hoge geldboetes wegens onjuiste weergave van de situatie bij hun onderneming. Dat heeft de rechtbank in München dinsdag meegedeeld.

Thomas Haffa moet 1,2 miljoen euro betalen en zijn broer Florian .000 euro. Het Openbaar Ministerie had tegen beiden een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden en een boete van een miljoen euro geëist. De broers hielden vol onschuldig te zijn en verlangden vrijspraak.

De Haffa's gaan waarschijnlijk in beroep, mede omdat tijdens het proces voor een groot deel nieuw juridisch terrein werd betreden. Het is de belangrijkste rechtszaak tot nu toe in de schandalen op de Neuer Markt, de markt voor jonge bedrijven op de effectenbeurs in Frankfurt.

EM.TV was ooit een lieveling van beleggers. Het bedrijf vertilde zich aan de aankoop van Jim Henson Company (van de Muppet-show) en de rechten van de formule-1-races (inmiddels weer afgestoten) en ging vervolgens rommelen met de prognoses en de cijfers. Toen eind duidelijk werd dat beleggers waren misleid, klapte de beurskoers in. Van het hoogtepunt van 120 euro is nu minder dan 1 euro over.

De beurs in Frankfurt gaf EM.TV in 2001 al een boete van 60.000 euro wegens herhaaldelijk uitstel van de publicatie van de resultaten.