HEERLEN - Ambtenaren en onderwijzers zullen volgend jaar fors meer moeten betalen voor hun pensioen. Pensioenfonds ABP wil in de premies met minimaal 25 procent opschroeven. Bovendien zal het fonds een extra verhoging doorvoeren als de slechte vermogenspositie niet verbetert. Dat kan de pensioenpremie met nog eens 20 tot 30 procent omhoog jagen.

Dat bleek dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag van ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, en de nummer drie wereldwijd. De premieverhoging kost ambtenaren ten minste 0,7 procent aan koopkracht en dat kan oplopen tot 1,5 procent.

ABP heeft in 2002 wederom forse verliezen geleden op zijn beleggingsportefeuille. Daardoor zakte de verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen, de dekkingsgraad, tot 99 procent. Om het tekort op te vangen werkt het fonds aan een herstelplan dat uiterlijk begin juli bij toezichthouder PVK moet zijn ingeleverd. De hoofdlijnen zijn duidelijk, al moeten de sociale partners die formeel nog definitief goedkeuren.

De kern van dat plan is een rekenmethode waarbij voor elke dekkingsgraad de bijbehorende maatregelen zijn vastgelegd. Bij de huidige financiële situatie betekent dat dat de premie extra omhoog moet en dat de jaarlijkse verhoging van de pensioenuitkeringen, de indexering, wordt beperkt.