MILAAN - De topman van de invloedrijke Italiaanse bank Mediobanca, Vincenzo Maranghi, is na een langdurige machtsstrijd met enkele grote aandeelhouders de laan uitgestuurd. Hij treedt op april af en wordt opgevolgd door de vroegere Fiat-bestuurder Gabriele Galateri, zo heeft de bank dinsdag meegedeeld.

De 67-jarige Maranghi heeft vijftien jaar de leiding gehad van Mediobanca. Hij bouwde in die tijd een reputatie op als kampioen van achterkamertjesoverleg en vriendjespolitiek in het Italiaanse bedrijfsleven.

Mediobanca heeft in haar dubbelrol als zakenbank en grootaandeelhouder van veel ondernemingen een grote invloed, die door velen als negatief wordt ervaren. Verwacht wordt dat het vertrek van Maranghi zal helpen de bedrijfscultuur in Italië te moderniseren.

Monopolie

Mediobanca werd kort na de Tweede Wereldoorlog op initiatief van drie banken opgericht om de wederopbouw van het Italiaanse bedrijfsleven te ondersteunen. De instelling had tot de jaren negentig een monopolie op het gebied van het zakenbankieren, het begeleiden van onder meer fusies, overnames en aandelenemissies. Mediobanca is daarnaast een investeringsfonds met strategische deelnemingen in de grootste bedrijven in Italië.

Maranghi gebruikte de machtspositie met genoegen. Zo wist hij bij Assicurazioni Generali, 's lands grootste verzekeraar, via Mediobanca's belang van 13,6 procent in drie jaar tijd evenzoveel bestuursvoorzitters te wippen.

De twee grootste aandeelhouders van Mediobanca, Unicredito Italiano en Capitalia, wilden al geruime tijd van de autocratische Maranghi af. Maandag wisten ze de rest van de kerngroep van aandeelhouders te overtuigen. Deze groep heeft 47 procent van Mediobanca in handen en bestaat voornamelijk uit trouwe klanten van de bank.