AMSTERDAM - De Europese beurzen hebben een deel van de maandag behaalde winst dinsdagochtend weer moeten inleveren. Handelaren zagen hun kans schoon en verkochten aandelen om de winst op te strijken. "Daarvan is nog nooit iemand arm geworden", zei een analist.

Beursstemming (video): AEX weer bergafwaarts, winst verzilveren

Beursjournaal (video): VendexKBB ziet operationele winst flink dalen

De AEX-index in Amsterdam noteerde rond het middaguur 280,73 punten. Dit is een afname van 5,13 punten of 1,8 procent. De belangrijkste graadmeter liet nauwelijks stijgers zien. Alleen Numico schreef zwarte cijfers, al waren deze erg mager, namelijk ,8 procent. "Dit fonds is al zo in elkaar getrapt, veel lager kon het eigenlijk niet", aldus de kenner.

Weinig vertrouwen

De financiële waarden Fortis, ING en Aegon prijkten onderaan de lijst met verliezen tussen de 2,4 en 3,3 procent. ABN Amro was een uitzondering. Dit fonds ging 'slechts' 1,4 procent omlaag. Beleggers hadden verder weinig vertrouwen in LogicaCMG, Reed Elsevier en Philips.

Vendex KBB

Het enige bedrijvennieuws kwam dinsdag van detailhandelsconcern Vendex KBB dat de jaarcijfers bekendmaakte. De nettowinst over 2002 kwam uit op 202 miljoen euro tegenover 13 miljoen euro een jaar eerder. De stijging is vooral te danken aan de verkoop van een aantal onderdelen. De beleggers zagen de cijfers niet zitten, waardoor het aandeel 3,3 procent in waarde verloor. Vendex staat genoteerd in de index voor middelgrote fondsen, de MidKap.

De oorlog in Irak spookt volgens de analist nog steeds rond in de hoofden van handelaren. Toch verwacht hij geen grote schommelingen door de gevechten de Iraakse hoofdstad Bagdad. "Berichten dat de VS nu weer die wijk en dan weer die wijk hebben veroverd, doen handelaren niet zo veel. Pas als de overlijdensadvertentie van Saddam verschijnt, zullen de beurzen weer omhoog schieten".

Europese beurzen

Op de andere Europese beurzen was het beeld hetzelfde als dat van Amsterdam. Er werd winst genomen na de sterke koersstijgingen van maandag. Bovendien kregen de beleggers oog voor de ontwikkelingen na de oorlog in Irak.

Ze beseffen maar al te goed dat er economisch gezien over vrijwel de hele wereld het nodige mis is. Bovendien was het wegebben van grote koerswinsten op Wall Street op de voorgaande dag zeker geen stimulans.

Frankfurt

De beurs van Frankfurt was aan het eind van de dinsdagmorgen 1,9 procent lager. Parijs liet een min aantekenen van 1,45 procent en in Londen stond er een gemiddeld koersverlies van 1,3 procent op de borden.

De hele financiële sector, die maandag nog hard was gestegen, noteerde lager. Het Zwitserse concern Swiss Life meldde over 2002 een - verwacht - verlies van 1,7 miljard frank (1,14 miljard euro). De koers van het aandeel zakte aanvankelijk met 1,4 procent, maar doordat het concern een rooskleurige toekomst schilderde, ging het aandeel weer omhoog, met 1,4 procent.

Euro

De euro was hoger met een koers van 1,0700 dollar. De slotkoers van maandag bedroeg 1,0630 dollar. Verder deed de Europese munteenheid 0,6885 pond sterling tegenover 0,685 pond aan het einde van de handel maandag.