DEN HAAG - GroenLinks wil dat koningin Beatrix tijdens de jaarvergadering van aandeelhouders haar "weerzin uitspreekt" over de loonsverhoging voor topbestuurders van het olieconcern. Kamerlid Kees Vendrik vraagt demissionair premier Balkenende in een open brief om Beatrix, die grootaandeelhouder zou zijn van Shell, hiertoe aan te sporen.

Grote aandeelhouders, zoals verzekeraars en pensioenfondsen, verzetten zich tegen een voorstel om de salarissen van topbestuurders van Shell te verhogen met een extra bonus van maximaal twee jaarsalarissen, uit te betalen in aandelen. Op 23 april besluiten de aandeelhouders over het voorstel.

"Juist in deze economisch moeilijke tijden verwachten wij dat iedereen zijn steentje bijdraagt aan het economisch herstel. Exorbitante salarisstijgingen en riante handdrukken zetten het maatschappelijk draagvlak voor loonmatiging onder grote druk", aldus Vendrik in de brief aan Balkenende.

Vorige week kreeg Vendrik minister Hoogervorst (Financiën en Economische Zaken) zo ver, dat die beloofde tijdens de aandeelhoudersvergadering van KPN zijn ongenoegen te uiten over de beloning van de top van die onderneming, waarin de staat een groot belang heeft.