AMSTERDAM - De kwakkelende omstandigheden waarin de warenhuizen van V&D al geruime tijd verkeren, hebben geleid tot een fors verlies voor dit onderdeel van het detailhandelsconcern Vendex KBB. Dat bleek maandag bij de presentatie van de cijfers over het gebroken boekjaar 2002/2003.

Bekijk video

V&D leed een verlies van 46 miljoen euro tegen een winst van 24 miljoen euro een jaar eerder. De omzet zakte terug van 890 miljoen euro (53 weken) naar 856 miljoen euro (52 weken). "Dit jaar moet de bocht worden gemaakt, anders gaan wij verder ingrijpen", zei bestuursvoorzitter P. Hamming van Vendex KBB.

De slechte presentaties van V&D en in mindere mate van de Bijenkorf waren onvoldoende om de goede resultaten van de overige onderdelen te compenseren. Bij een 10 procent hogere omzet, daalde het operationele resultaat van Vendex KBB van 206 miljoen euro naar miljoen euro.

Dat de nettowinst desondanks een sprong maakte van 13 miljoen euro naar 202 miljoen euro, komt voornamelijk door de verkoop van dochterbedrijven, waaronder Prenatal en Kijkshop, aan investeringsmaatschappij CVC Capital. De opbrengst hiervan kwam in de boeken als een plus van 162 miljoen euro.

Zorgkind

V&D is sinds jaren het zorgenkind van de onderneming. Het muffige imago van de warenhuizen past niet in de tijdgeest. V&D was volgestampt met oude voorraden die slecht waren te slijten aan de veeleisende consument.

De concernleiding is al drie jaar bezig het tij te keren. De voorraden zijn teruggebracht en verjongd, en sinds eind vorig maand wordt onder meer met een eigen televisieprogramma (V&D TV) geprobeerd klanten naar de winkels te lokken. Dat moet in de periode 2005/2006 leiden tot een omzet van 1 miljard euro en een winstmarge van 4 procent.

Herstel

Die doelstelling is hard, maakte Hamming duidelijk. "Wij zullen een verliesgevende activiteit niet tot het einde der jaren met ons meenemen. Maar ik denk niet dat het zover komt." Hij gaat ervan uit dat de omzet en het resultaat dit jaar zullen herstellen.

Voor een domper zorgde ook de Bijenkorf. De luxe warenhuizen moesten met lagere prijzen en acties aan de gang om het sterk afgenomen consumentenvertrouwen op te vangen. Dat resulteerde weliswaar in stijging van de omzet van 406 miljoen euro naar 420 miljoen, maar de winst liep terug van 26 miljoen euro naar 12 miljoen euro. De winstdaling schrijft het concern voor een deel toe aan de tegenvallende verkopen van kerstpaketten.

Unieke positie

Anders dan V&D beschouwt Hamming de Bijenkorf niet als "een structureel probleem", gezien de volgens hem unieke positie van deze formule in Nederland. Onder meer door kostenbesparing op het hoofdkantoor verwacht het concern voor dit jaar resultaatverbetering. Dit gaat ten koste van vijftig tot zestig banen, waarbij in eerste instantie wordt ingezet op natuurlijk verloop.

Veel beter dan bij V&D en de Bijenkorf gaat het bij Hema. De winst van deze warenhuizen steeg met 13 procent naar 54 miljoen euro. Ook de divisie Fashion (M&S Mode, Hunkemöller, Claudia Sträter) boekte een hoger resultaat, een stijging met 4,5 procent tot 46 miljoen euro.

Maar de grootste winstmaker is de divisie Doe-het-Zelf, met een stijging van 37 procent tot 78 miljoen euro. De divisie heeft zich met een omzet van 1,1 miljard euro het afgelopen boekjaar verder ontwikkeld als de sterkste peiler onder het fundament van Vendex KBB.

De economische vooruitzichten zijn somber, stelde Hamming vast. "De oorlog in Irak en de mogelijke nasleep daarvan kunnen een verlammende invloed hebben op de wereldeconomie." Toch rekent hij erop dat de resultaten van V&D en de Bijenkorf zich verbeteren, terwijl die van de andere onderdelen tenminste gelijk blijven. Aan concretere prognoses waagt hij zich niet.