PARIJS - De organisatie van olie-exporterende landen OPEC meent dat er op dit moment eerder sprake is van een olieoverschot dan van een tekort. Voorzitter Abdullah-bin Hamad al-Attiyah wil daarom nog deze maand een speciale vergadering beleggen. Hij sluit niet uit dat de OPEC de productie zal verlagen.

De ontmoeting zou 24 april moeten plaatshebben, aldus al-Attiyah. De eerstvolgende ontmoeting van de olieministers uit de OPEC-landen stond eigenlijk gepland voor juni.

Een eventuele verlaging van de productie zou ertoe moeten leiden dat de prijs van een vat olie weer gaat stijgen. In de aanloop naar de Golfoorlog steeg de olieprijs enorm. De OPEC verhoogde haar productieplafond in een poging de prijsstijging tot staan te brengen. Sinds de oorlog in Irak aan de gang is, keldert de prijs van de olie. Dat komt mede doordat de productie in Venezuela en Nigeria weer op gang komt. De export uit deze landen was teruggelopen door binnenlandse politieke problemen.

De OPEC hanteert voor een vat van 159 liter een prijsmarge van tot 28 dollar. Maandag zakte de prijs van een vat Brent-olie op de Londense termijnmarkt naar 24,30 dollar. Al-Attiyah verklaarde in Parijs dat zijn organisatie streeft naar een prijs van 25 dollar.