CHICAGO - Drie werknemers van het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Sara Lee hebben de accountant van Ahold, Deloitte & Touche, opzettelijk onjuiste informatie over bonussen verschaft. Zij deden dit op verzoek van managers van de Amerikaanse Ahold-dochter US Foodservice. Dat blijkt uit een intern onderzoek, liet Sara Lee maandag weten.

Eind februari kwam Ahold in grote problemen door een omvangrijk boekhoudschandaal bij US Foodservice. Daardoor komt de winst over en 2002 zeker 500 miljoen dollar lager uit dan het Nederlandse supermarktconcern eerder had gemeld.

Dat is het gevolg van de verwerking van bonussen die worden ontvangen van levensmiddelenfabrikanten ter promotie van hun producten. US Foodservice bleek de bonussen al te boeken, terwijl ze nog niet waren ontvangen.

De drie werknemers van Sara Lee deden het tegenover de accountants voorkomen dat hun bedrijf de Ahold-dochter hogere bonussen verschuldigd was dan in werkelijkheid het geval was. Sara Lee heeft de drie inmiddels op non-actief gezet en de bevindingen van het onderzoek aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC gegeven. Het bedrijf benadrukt dat de ontdekking geen enkel gevolg heeft voor zijn boekhouding.

Onlangs breidde het onderzoek van de Amerikaanse autoriteiten naar het gerommel bij US Foodservice zich uit. Enkele grote voedinsmiddelenconcerns, waaronder Sara Lee en ConAgra, worden wellicht onderzocht.