BRUSSEL - De Nederlandse economie groeit dit jaar slechts met 0,5 procent, in plaats van de eerder voorziene 0,9 procent. Daarvan gaat de Europese Commissie uit in haar voorjaarsramingen, die zij dinsdag presenteert. In 2004 groeit de nationale economie met 1,7 procent. In de vorige raming ging Europees commissaris Solbes (monetaire zaken) nog uit van een groei van 2,2 procent in .

Voor de twaalf eurolanden gezamenlijk is de raming voor dit jaar met 0,8 procent naar beneden bijgesteld tot 1,0 procent. Voor volgend jaar heeft Solbes de verwachting met 0,4 procent afgezwakt tot 2,2 procent. Voor de gehele EU komt de Spaanse eurocommissaris uit op 1,2 procent groei dit jaar, tegenover 2,0 procent in de vorige raming. Volgend jaar bedraagt de groei dan 2,3 procent. Eerder was voor 2004 een stijging van 2,9 procent geraamd.

Duitse verwachtingen

Duitsland gaat in de verwachting van de Europese Commissie een uiterst mager 2003 tegemoet en ziet de economie maar met 0,4 procent stijgen, tegenover een eerdere raming van 1,4 procent. Volgend jaar zou de Duitse economie weer met 2,0 procent stijgen, waar in de laatste raming nog een groei van 2,3 procent werd verwacht.

Begrotingstekort

Dat leidt dit jaar tot een stijging van het begrotingstekort tot ,4 procent. Volgend jaar zou de regering-Schröder met 2,9 procent wel weer nipt onder de magische Europese grens van 3 procent uitkomen. Door de zwakke economische prestaties komt Italië volgend jaar uit op een tekort van 3,1 procent. Dit jaar zou Italië met 2,3 procent wel ruim onder de Europese rode grens blijven.