GRONINGEN - Op minimaal drie verschillende plaatsen in Nederland zijn vorige week valse 200-eurobiljetten opgedoken. Dat heeft de Groningse politie maandag verklaard. De politie heeft landelijk een signalement van drie personen verspreid die van valsemunterij worden verdacht.

Bij acht winkels in Groningen zijn negen valse briefjes opgedoken. Ook in Alkmaar deden twee winkeliers aangifte van betaling met het valse geld. Elders in het land zijn nog eens twee nepbiljetten opgedoken, aldus een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten. Hij kon geen nadere informatie verschaffen over de plaats of de daders. In ieder geval gaat het ook hier om vakkundig vervaardigde 200-eurobiljetten.

Acht Groningse winkeliers kregen donderdagavond een nepbiljet in de handen gedrukt door de drie verdachten. De drie opereerden los van elkaar, behalve bij een sportzaak aan de Aweg in Groningen. Daar probeerden twee mannen samen een vals biljet om te zetten. De verdachten kopen in alle gevallen voor een klein bedrag artikelen en gaan er vandoor met het wisselgeld.

De mannen hebben een getint uiterlijk en een donkere haarkleur. Een van hen spreekt Nederlands met een accent en beide anderen Engels. Ook de man die woensdag in Alkmaar met valse biljetten betaalde, heeft volgens de politie donkerkleurig haar en een getint uiterlijk.

Het valse papiergeld is volgens de Groningse politie nauwelijks van echt te onderscheiden. Zelfs met behulp van ultraviolet licht wordt de vervalsing niet goed zichtbaar.

De politiewoordvoerder raadt winkeliers aan om verdachte biljetten te vergelijken met een ander bankbriefje. De kleuren van het valse biljet zijn iets fletser en het watermerk is zwart-wit, terwijl het bij echte biljetten gekleurd is.