AMSTERDAM - De doorbraak van de geallieerden in Irak heeft maandagochtend geleid tot uitbundige stijging van de AEX. De beursgraadmeter van de beurs in Amsterdam stond rond het middaguur bijna 6,5 procent hoger dan het slot van vrijdag. De index was in de ochtend ruim 17 punten geklommen tot 287 punten. De beleggers menen dat de wereldeconomie baat heeft bij een kortdurende oorlog.

Beursstemming (video): Markt loopt vooruit op verovering Bagdad

Beursjournaal (video): Nestlé verklaart Numico oorlog op thuismarkt

Zeer sterke stijgers in de AEX waren de financiële concerns. Aegon en ING klommen in enkele uren tijd circa 12 procent. Fortis stond 9 procent hoger, ABN Amro 7,5 procent.

Ook automatiseerder Getronics won terrein, omdat ontevreden obligatiehouders een rechtszaak tegen het bedrijf hebben uitgesteld. De uitgeverij Wolters Kluwer steeg mee, hoewel de voorgenomen verkoop van een dochterbedrijf niet doorgaat.

KLM

Buiten de AEX was de grootste groei te vinden bij KLM. De aandelen van de luchtvaartmaatschappij zijn maandagochtend met 13 procent gestegen. Het bedrijf profiteert van de dalende prijs voor kerosine en zou snel weer op het Midden-Oosten kunnen vliegen.

De uitzendbureaus zaten maandag ook in een hoge versnelling. Randstad nog het meeste (ruim 7 procent), gevolgd door USG (ruim 6 procent) en Vedior (ruim 4 procent).

Overal in Europa zetten de beleggers hun kaarten op een snel einde van de oorlog in Irak. De beurs van Londen was aan het eind van de ochtend 3,1 procent hoger. Parijs had toen 5,2 procent gewonnen en voor Frankfurt stond er een stijging van 3,3 procent op de borden.

TUI hoogste stijger

In Frankfurt was TUI de lijstaanvoerder met een koersstijging van 12,4 procent. Het toerismeconcern profiteerde van de opvatting dat een snel oorlogseinde het vertrouwen bij de consument terugbrengt en dat die daardoor weer aan het reizen slaat.

Op de beurs van Londen was het softwarebedrijf Invensys, eigenaar van Baan, een opvallend fonds. Het aandeel steeg met 14,6 procent na berichten dat de onderneming zich zou opsplitsen en na het verwerven van een grote opdracht voor de Londense metro.

Ook de olieaandelen stegen, maar doordat de olieprijzen stevig daalden waren de koersstijgingen in deze hoek minder groot. Over het algemeen waren de lagere groeiramingen van de Europese Commissie voor de eurozone niet van invloed.

Euro

De dollar liep op door de ontwikkelingen in Irak, met als gevolg dat de euro stevig omlaag ging. Tegen het middaguur deed de Europese munteenheid 1,0570 dollar tegenover 1,0715 dollar bij het einde van de handel van vrijdag. Vergeleken met het pond sterling ging de euro van 0,6865 naar 0,6815.

Goudprijs

De goudprijs zakte sterk nu er zicht lijkt te zijn op een snel einde aan de oorlog in Irak. Het edelmetaal werd ten opzichte van het slot van vrijdag in New York 5 dollar goedkoper op 320 dollar.