DEN HAAG - Aandeelhouders van Shell buigen zich deze maand over een voorstel om de salarissen van topbestuurders van het bedrijf te verhogen. Het gaat om een soort prestatieloon, waarbij de bestuurders aandelen krijgen als ze over een periode van drie jaar een aantal duidelijk omschreven doelen halen.

Een woordvoerder van het bedrijf verklaarde zondag dat het voorstel is opgesteld omdat de Shell-top niet zoveel verdient als bestuurders van andere oliemaatschappijen. In sommige gevallen lopen ze zelfs "behoorlijk achter", aldus de woordvoerder.

Hij zegt dat Shell zich ervan bewust is dat de bezoldiging van topbestuurders een gevoelig punt is. De woordvoerder zegt de indruk te hebben dat er vanuit de hoek van de aandeelhouders van Shell geen kritiek is op het plan, zoals de Britse krant The Sunday Times meldde.

Doelen

Het voorstel betekent dat de topbestuurders van Shell over een periode van drie jaar een aantal doelen moeten halen die worden vergeleken met de resultaten van andere grote internationale ondernemingen en andere oliemaatschappijen. Als dat lukt, komen ze voor de extra beloning in aanmerking.

Het extraatje varieert van nul tot twee keer het jaarsalaris in aandelen, over een periode van drie jaar en afhankelijk van de geleverde prestatie. Shell koopt voor de regeling geen extra aandelen in, aldus de woordvoerder.