DEN HAAG - KPN en het Britse mobiele telefonieconcern mmO2 hebben verkennende gesprekken gevoerd over samenwerking op het gebied van Europese mobiele telefonie. Dat heeft de Britse zondagskrant The Observer gemeld op basis van anonieme bronnen.

De gesprekken zouden in de afgelopen twee maanden hebben plaatsgevonden. De ontmoetingen van de managementsteams van de ondernemingen waren informeel van karakter. Er zou niks besloten zijn. Toch noemt de krant hun overpeinzingen een belangrijke ontwikkeling. De mogelijke fusie van hun Europese netwerken bedraagt een waarde van 7,5 miljard pond (bijna 11 miljard euro).

Schuldenpositie

Een struikelpunt voor toekomstige onderhandelingen ziet The Observer in de schuldenpositie van de ondernemingen. KPN heeft meer dan 12 miljard euro aan schulden, terwijl mmO2 er beter voor staat met leningen van omgerekend ongeveer 875 miljoen euro. "KPN heeft deze overeenkomst meer nodig dan mm02", haalde de krant een bron aan die niet bij naam werd genoemd.

Voor analisten is samenwerking niet onlogisch gezien de geografische spreiding van de twee bedrijven. KPN is voor 85 procent eigenaar van zijn mobiele tak KPN Mobile. Die heeft 13,7 miljoen abonnees in Nederland, België en Duitsland. MmO2 heeft 18,5 miljoen abonnees en is sterk aanwezig in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Zijn positie in Duitsland is verbeterd, terwijl zijn Nederlandse dochter O2 slecht presteert.

Dinsdag nog zei KPN dat het zou overwegen het mobieletelefoniebedrijf O2 in Duitsland te kopen als dat te koop komt te staan. Bestuursvoorzitter van KPN A. Scheepbouwer heeft recent aangegeven dat de divisie mobiele telefonie vooral in Duitsland en België moet groeien.