ATHENE - Wim Duisenberg moet langer voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) blijven omdat meer tijd nodig is voor zijn opvolging. De Europese ministers van Financiën, dit weekeinde bijeen in Athene, hebben zaterdag unaniem besloten om de Nederlander te verzoeken langer aan te blijven.

Dat heeft minister Christodoulakis van Financiën van Griekenland, momenteel voorzitter van de Europese Unie, zaterdagmiddag gezegd. De ministers hebben geen limiet gesteld aan hoeveel langer Duisenberg moet aanblijven.

Duisenberg, die als ECB-voorman een belangrijke stem heeft voor het bepalen van de rente in alle landen met de euro, had vorig jaar gezegd dat hij op 9 juli wil opstappen. Maar zijn gedoodverfde opvolger, de Fransman Jean-Claude Trichet, is geconfronteerd met een strafzaak wegens mogelijke fraude. Pas op 18 juni wordt het vonnis verwacht.

Tussen het vonnis en het opstappen van Duisenberg zitten dus maar enkele weken. Dat is te kort, hebben de ministers zaterdag besloten. Duisenberg had al eerder aangegeven dat hij bereid is langer te blijven als hem dat verzocht wordt. Het officiele verzoek moet overigens komen van de regeringsleiders van de EU.