MAGDALENA - De Argentijnse stad Magdalena heeft de hulp ingeroepen van prinses Máxima om te bereiken dat oliemaatschappij Shell olie in de omgeving opruimt. Een delegatie van de stad heeft vrijdag een dergelijk verzoek overgebracht aan Máxima's ouders in Buenos Aires.

Magdalena, gelegen aan de monding van de Rio de la Plata, werd in januari 1999 getroffen door olievervuiling na een botsing tussen een Shell-tanker en een Liberiaans schip. Hierbij kwam 5,3 miljoen liter olie vrij.

Shell heeft de olie destijds volgens een Argentijse rechter niet goed opgeruimd. Eind vorig jaar droeg een federale rechter in Argentinië Shell op om 35 miljoen peso (10 miljoen dollar) te betalen voor het schoonmaken en herstellen van de omgeving rond de stad in de provincie Buenos Aires.

Er lopen nog procedures van Magdalena tegen Shell. Inzet is een schadevergoeding van 65 miljoen peso ter compensatie van de negatieve gevolgen van de vervuiling voor de lokale economie.

Kuststrook hersteld

Shell is destijds tegen de beslising van de rechter in beroep gegaan. Volgens het bedrijf baseerde de rechter zijn uitspraak op een rapport van jaren daarvoor. Recentere analyses van Argentijnse wetenschappers tonen volgens Shell aan dat de kuststrook zich heeft hersteld. Het concern zei destijds dat de aanvaring de schuld was van het andere schip, maar dat Shell desondanks de boel heeft opgeruimd.