AMSTERDAM - De beurzen in Europa waren vrijdag verschillend gestemd. Aan het einde van de ochtend wisselden plussen en minnen elkaar af. De beurs in Amsterdam leek na een ochtend weifelen voor de negatieve kant te hebben gekozen.

Beursstemming (video): AEX zwabbert omlaag, net als Wall Street.
166071De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): CBS verlaagt raming BBP 2002.
166074Verder: VNU Business Media in zee met Reuters, coup-poging op Amsterdamse beurs.

Rond het middaguur stond de AEX-index, de graadmeter van de beurs in Amsterdam, op 266,59 punten, een verlies van 2,3 punten (0,9 procent). De koplopers waren TPG, Akzo Nobel en Wolters Kluwer met koerswinsten tussen de 1,7 en 3,1 procent. Onderaan de lijst stonden het supermarktconcern Ahold (min 3,6 procent) en Philips (min 2,4 procent).

Midkap

De MidKap-index noteerde een miniem verlies van 0,04 procent, ,10 punten op 255,71 punten. Draka, Vedior en Rodamco voerden de lijst aan met winsten tussen de 2,8 en 1,1 procent. Wessanen verloor het meest, 5,6 procent, gevolgd door Fugro en Vastned Offices.

Bij de lokale fondsen steeg SNT Group met 3 procent naar 10,20 euro. Het callcenterbedrijf maakte bekend ruim drie ton aan eigen aandelen terug te kopen voor een hogere prijs dan de beurskoers (10,50 euro).

De andere Europese beurzen stonden tegen het middaguur meest op winst. Die van Parijs tekende een stijging aan van 0,2 procent. Londen was ook 0,2 procent hoger en voor Frankfurt was met een plus van 0,9 procent de meeste winst weggelegd.

In de technologiesector was weinig eer te behalen. Donderdag na het sluiten van de beurs van New York was het Amerikaanse softwarebedrijf PeopleSoft met een omzet- en winstwaarschuwing gekomen. Voor de Duitse branchegenoot SAP resulteerde dat in een koersdaling van 4 procent, goed voor de laatste plek in de Duitse beursindex.

Verder had de Europese chipmaker STMicroelectronics laten weten dat de resultaten over het eerste kwartaal weleens konden tegenvallen. Deze onderneming liet een koersdaling aantekenen van ,35 procent.

In Frankfurt stond Bayer bovenaan. Dit chemie- en farmaconcern voer wel bij een tweede gunstig uitgevallen gerechtelijke uitspraak in de Verenigde Staten over de gewraakte cholesterolremmer Lipobay. Het aandeel won 4 procent.

De beleggers zjn benieuwd naar wat later op de dag de Amerikaanse werkloosheidscijfers over de maand maart te brengen hebben. Donderdag kwamen er tegenvallende macrocijfers uit de VS, die de hoop op een snelle afloop van de oorlog in Irak overschaduwden.

Euro

De euro noteerde vrijdagmorgen 1,0725 dollar, iets lager dan de ,0735 dollar die donderdag bij het slot van de handel op de borden stond. Tegenover het pond sterling liep de euro wat op, van 0,6835 tot 0,6850.