AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam heeft vrijdag een streep gezet door de gevangenisstraf van vijftien maanden die de rechtbank had opgelegd aan Eddie Swaab. Hij is een van de hoofdverdachten in de zogeheten Clickfondsaffaire, de grootste beursfraudezaak in de geschiedenis van Nederland.

Het hof legt de verdachte echter wel een boete op van 2 miljoen euro. Verdachte was vermogensbeheerder in Zwitserland en stond aan het hoofd van een criminele organisatie die effectenhandelaren omkocht in ruil voor inlichtingen waardoor hij winstgevende transacties kon verrichten. Volgens het hof heeft de vermogensbeheerder tevens de fiscus getild.

"Een aanzienlijke duurzame vrijheidsstraf zou daarom op zijn plaats zijn geweest", aldus het hof. Maar gezien de gezondheidsproblemen van verdachte heeft het hof een celstraf van een jaar voorwaardelijk opgelegd met een proeftijd van twee jaar.

Ook hield het hof rekening met de geleden schade door een omstreden rechtshulpverzoek van het Openbaar Ministerie aan de Zwitserse autoriteiten, waarbij een link is gelegd met drugshandel.