AMSTERDAM - "Een droomhuwelijk". Dat dacht bestuursvoorzitter en oprichter Thierry Schaap van internetbank BinckBank toen concurrent Alex eerder dit jaar door Rabobank in de etalage werd gezet.

Door de woensdag aangekondigde overname van 390 miljoen euro is BinckBank in een klap de grootste onafhankelijke internetbank in Nederland met een marktaandeel van 20 procent.

Belangstelling

Er was veel belangstelling voor Alex, zo bleek tijdens een bijeenkomst waarop de transactie werd toegelicht. "In totaal waren er tien gegadigden", aldus de oprichter van Alex, René Fraters. De bestuurder en zijn collega Peter Verhaar gaan niet mee naar BinckBank. "Onze commissarissen hebben besloten dat twee kapiteins op een schip geen goed idee is", lichtte Schaap toe.

Alex is door Rabobank verkocht omdat de twee elkaar begonnen te bijten. "We bewogen ons steeds meer richting diensten die Rabo ook verleent. Daarop heeft Rabobank besloten ons te verkopen", zei Fraters. Behalve dat particulieren bij Alex via internet kunnen beleggen, beheert het bedrijf ook geld voor zijn klanten. Die dienst biedt Rabobank ook.

Klanten

Gemeten naar het totale aantal klanten (150.000) krijgt BinckBank in Nederland een vijfde van de markt in handen. Als wordt gekeken naar het aantal transacties is dat zelfs 35 procent. BinckBank en Alex, die wel als afzonderlijke merken voortbestaan, tellen samen ongeveer 440 werknemers. Het toevertrouwd vermogen is 6,7 miljard euro.

Vanaf 2010 verwacht BinkBanck de kosten jaarlijks met 18 tot 20 miljoen euro te verlagen, zonder dat er mensen worden ontslagen. "We verwachten dat de kosten voor de afwikkeling van transacties omlaag kan. We zullen ook minder geld uitgeven aan marketing", aldus Schaap. Verder maakt een jaarlijks belastingvoordeel van 10 miljoen euro de transactie voor BinckBank interessant.

Groeien

De komende jaren wil BinckBank verder groeien, zei Schaap. "We mikken op 200.000 klanten in de komende twee tot drie jaar. Verder zoeken we expansie in het buitenland", aldus de topman. BinckBank heeft in België een marktaandeel van 5 procent en bereidt een marktintroductie voor in Frankrijk. Deze is wel uitgesteld tot halverwege volgend jaar wegens de overname van Alex.

Schaap is zich ervan bewust dat de BinckBank na de overname zelf een mooie prooi kan zijn. "Als iemand ons interessant vindt, dan luisteren we. Dat verwachten onze aandeelhouders van ons", aldus de topman. "Maar eigenlijk geloven we dat een goede bedrijfsvoering het beste wapen is tegen een overname."

Financieel analist Herman Bots van Theodoor Gilissen noemde de overname "logisch". "Het is een mooie prijs. Bovendien zijn de kostenbesparingen na de overname veel hoger dan ik had verwacht."

Verheugd

Ook beleggers reageerden verheugd. Dit ondanks de uitgifte van nieuwe aandelen om de transactie te betalen. Hierdoor worden de bestaande aandelen minder waard. Halverwege de handelsdag stond het aandeel BinckBank 5,7 procent hoger op 14,66 euro.

/LINK
Persverklaring Alex (PDF-formaat)