Damrak in herstel AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam heeft zich woensdag na een uur handel hersteld van de zwakke opening. De belangrijkste graadmeter, de AEX, stond op 496,86 punten, 2,41 punten of een half procent meer.

Bekijk video

Vooral technologiefondsen trokken de index omhoog, waarbij de invloed van zwaargewicht Philips met een plus van 2,24 procent het grootst was. Verder noteerden onder meer Unilever en Heineken zwarte cijfers.

De reorganisatie die Océ voorbeurs aankondigde had weinig invloed op de koers. Het aandeel bleef onveranderd.

Europese beurzen

Enthousiasme over de Amerikaanse renteverlaging bleef woensdagochtend achterwege op de Europese beursvloeren. De belangrijkste indices stegen wel, maar de koersstijgingen bleven beperkt.

De DAX-index in Frankfurt en de CAC-index in Parijs stonden na ruim een uur handel 0,15 procent hoger. De Londense graadmeter FTSE deed het iets beter met een winst van 0,3 procent.

Euro

De euro heeft wel geprofiteerd van het Amerikaanse rentebesluit. Valutabeleggers zijn nu optimistischer over de vooruitzichten van de Europese economieënen. Dat was dinsdagavond op de New Yorkse valutamarkten al zichtbaar. De euro stond woensdagochtend in Europa op 0,8945 dollar tegen 0,8900 de voorgaande dag. De dollar zakte in guldens van f 2,4750 tot f 2,4625. Het pond sterling ging van f ,5555 naar f 3,5525.

De effectenbeurs in Tokio is woensdag met forse winst gesloten. Opluchting over een rapport van de Japanse centrale bank zorgde voor een stijging van de Nikkei-index met 327,61 punten (3,1 procent). De slotstand bedroeg 10.801,52 punten.

/VIDEOMeer video's