ZAANDAM - De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft de bedrijven Kraft Foods en HJ Heinz benaderd en gevraagd om informatie over supermarktconcern Ahold, zo bleek donderdag. De Amerikanen onderzoeken het boekhoudschandaal bij Ahold-dochter US Foodservice.

Eerder al werd bekend dat de toezichthouder ook de rol van enkele levensmiddelenfabrikanten bij het onderzoek zou betrekken. The Wall Street Journal meldde vorige week dat de rol van voedingsmiddelenbedrijven zou worden onderzocht. Volgens de krant was er een 'samenzwering', waarbij voedingsmiddelenbedrijven voor valse bevestigingen zouden hebben gezorgd.

De twee ondernemingen die nu zijn benaderd maken deel uit van de Amerikaanse sigarettenfabrikant Altria Group. Volgens de Wall Street Journal zouden Sara Lee (in Nederland Douwe Egberts en Lassie) en ConAgra daarbij betrokken zijn.

Sauzen- en ketchupfabrikant HJ Heinz verklaarde dat er een verzoek is binnengekomen voor documenten die betrekking hebben op Ahold. Een medewerkster van Kraft zei alle medewerking te verlenen aan het onderzoek.

Bij Ahold-dochter US Foodservice zijn forse onregelmatigheden gevonden in de boeken. Over de jaren 2001 en 2002 werd er voor 500 miljoen dollar teveel aan inkomsten geboekt. Het schandaal leidde tot het opstappen van directeur C. van der Hoeven en financiële man M. Meurs.